dinsdag 20 november 2007

waarom heb ik dit gemaakt



hallo allemaal ik heb deze website gemaakt voor kinderen/jongeren die iets willen weten over fc groningen of een spreekbeurt/werkstuk moeten geven.


rechts staan alle onderwerpen even aanklikken en veel kijk plezier!

spreekbeurt fc groningen



Spreekbeurt FC Groningen

Wanneer je een spreekbeurt moet houden op school, is het natuurlijk erg leuk om dat over FC Groningen te doen. Om je alvast een handje te helpen, heb ik hieronder een voorbeeld gemaakt van een spreekbeurt over FC Groningen. Onderaan de spreekbeurt staan een paar links naar internetsites, waar meer informatie en plaatjes op staan. Natuurlijk kun je me ook altijd mailen (juniorclub@fcgroningen.nl) met vragen over een spreekbeurt. Alvast veel succes met je spreekbeurt, en laat me even weten wat je juf of meester ervan vond!

Voetbalpoot,

Groby


DE GESCHIEDENIS VAN FC GRONINGEN

De voetbalclub FC Groningen is opgericht op 16 juni 1971. Daarvoor heette de club GVAV. De Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging. Die vereniging werd opgericht op 26 januari 1921. De kleuren van FC Groningen zijn groen en wit, en de club speelt de thuiswedstrijden in het Oosterpark. FC Groningen wordt ook wel ‘de trots van het noorden’ genoemd.

Vanaf 1971 startte FC Groningen meteen in de Eredivisie, maar drie jaar later degradeerde de club. In het eerste seizoen werd FC Groningen bijna kampioen van de Eerste Divisie. Het jaar daarna besloot het bestuur dat het goed was om veel jonge spelers te laten spelen in het eerste elftal. Zo zou het team kunnen groeien en binnen een paar jaar heel goede ploeg worden.

In het begin van de periode met de jonge spelers ging het nog niet zo goed, maar dat veranderde in 1977. Toen werd Theo Verlangen de trainer. Vanaf dat moment speelde Groningen heel goed, en in 1980 werden ze kampioen van de Eerste Divisie. Er kwamen tienduizenden mensen naar de Grote Markt in Groningen om dit te vieren. Omdat ze kampioen waren geworden, mocht Groningen in het jaar daarna naar de Eredivisie.

Groningen speelde in de Eredivisie net zo goed als in de Eerste Divisie. Dit kwam vooral door twee hele bekende broers: Ronald en Erwin Koeman. Ronald is nu de trainer van Ajax, en Erwin is nu nog assistent-trainer bij PSV, maar wordt de hoofdtrainer van RKC Waalwijk. Ook andere spelers waren heel erg belangrijk voor FC Groningen, zoals Jan van Dijk en Peter Houtman. Peter Houtman was een echte goaltjesdief. Hij scoorde in de 5 seizoenen dat hij voor Groningen speelde 113 keer in de competitie. Doordat Groningen met deze spelers erg goed was, haalden ze in 1983 in een uitverkocht Oosterpark voor het eerst Europees voetbal.

Europees voetbal betekent dat je tegen alle goede clubs uit de rest van Europa speelt. FC Groningen speelde in die jaren bijvoorbeeld tegen grote clubs als Atletico Madrid en Inter Milaan. In totaal speelde FC Groningen 24 wedstrijden in verschillende Europese bekertoernooien. In 1989 gebeurde er nog iets belangrijks voor FC Groningen: ze bereikten de finale van de beker. Dit is een apart toernooi, naast de normale competitie, waar alle ploegen in Nederland aan mee mogen doen. Jammer genoeg verloor FC Groningen de finale van PSV.

In het seizoen 1990/1991 had FC Groningen z’n beste seizoen ooit. De ploeg was onverslaanbaar in het Oosterpark, en ook in de uitwedstrijden waren ze heel goed. De trainer was toen Hans Westerhof. De beste speler was toen Milko Djurovski. Milko Djurovksi is één van de populairste spelers ooit van FC Groningen. Vier wedstrijden voor het einde van het seizoen kon Groningen nog steeds kampioen worden, maar door blessures en schorsingen lukte dit net niet. Groningen werd heel knap derde.



In de jaren hierna ging het steeds slechter met FC Groningen. In 1998 gebeurde zelfs het aller ergste: FC Groningen degradeerde alweer naar de Eerste Divisie. Zo stonden ze er dus weer net zo voor als in 1974. Het verschil met toen was, dat FC Groningen nog steeds heel veel supporters had. Ook al speelde FC Groningen in de Eerste Divisie, er kwamen nog steeds duizenden fans naar het stadion.

Door de steun van het publiek ging de ploeg weer beter voetballen. In 1999 werd Groningen bijna kampioen van de Eerste Divisie. In een beslissende wedstrijd tegen Sparta Rotterdam speelde Groningen erg goed, maar toch verloren ze. Daardoor mochten ze niet promoveren naar de Eredivisie. Een jaar daarna lukte het gelukkig wel. Op 28 mei 2000 won FC Groningen van Emmen, en daardoor kon Groningen promoveren naar de Eredivisie. Dit werd door tienduizenden mensen gevierd op de Grote Markt, net als in 1980.

In het eerste jaar in de Eredivisie kon Groningen al goed meekomen met de andere ploegen. Groningen was weer bijna onverslaanbaar in het Oosterpark. Hierdoor werd FC Groningen 14e van de Eredivisie, en dat is best knap als je net uit de Eerste Divisie komt. De beste speler van dat jaar was Arjen Robben. Hij speelt nu bij PSV Eindhoven, en ook al in het Nederlands Elftal.

Een seizoen later kreeg Groningen een nieuwe trainer, namelijk Dwight Lodeweges. In 2002 werd Groningen 15e. Hij werd na 8 wedstrijden in het seizoen daarna ontslagen. De nieuwe trainer werd Ron Jans, die nu nog steeds de trainer is. Groningen stond helemaal onderaan met 1 punt, maar Ron Jans zorgde ervoor dat FC Groningen nog knap 15e werd. In het seizoen dat nu aan de gang is doet Ron Jans het nog steeds goed. Het is te hopen dat het steeds beter gaat, zodat we over een paar jaar weer kunnen juichen als Groningen weer Europees voetbal gaat spelen!



HET STADION VAN FC GRONINGEN


Het Oosterpark

FC Groningen speelt z’n thuiswedstrijden op dit moment in het Oosterparkstadion in Groningen. Het Oosterparkstadion is op 30 september 1933 geopend naast de Zaagmuldersweg. Toen was er alleen nog maar een voetbalveld, drie hockeyvelden en een kantine. Na een tijdje was al duidelijk dat voetbal heel populair werd, dus werden van de hockeyvelden voetbalvelden gemaakt.

In 1935 werd er een overdekte tribune gebouwd, waar vijfhonderd mensen konden zitten. Maar er wilden zoveel mensen naar het voetbal kijken, dat er heuvels naast het veld werden gemaakt, zodat daar ook mensen konden staan. In 1940 werd er alweer gebouwd bij het stadion. Van de heuvels werden betonnen staantribunes gemaakt, zodat er in totaal tienduizend mensen konden kijken. Ook kreeg het stadion lichtmasten en een geluidsinstallatie.

Het Oosterpark werd een echt stadion in 1960. Er kwam een overdekte zittribune achter het doel aan de Zaagmuldersweg en aan de parkzijde. Dit zijn nog steeds dezelfde tribunes als die er nu staan. Toen konden er al achttienduizend mensen staan.

In 1984 werd aan de zuidzijde een nieuwe grote overdekte zittribune gebouwd, de Tonny van Leeuwen tribune. Deze staat er nu ook nog steeds. Totaal konden er hierdoor tweeëntwintigduizend mensen in. In 1988 kwam er ook een nieuwe tribune aan de noordkant, de hoofdtribune. Hieronder werd ruimte gemaakt voor de administratie, een spelershome en kantoren. In 1992 kwam er ook een VIP-galerij bij.

Omdat er vanaf het jaar 2000 geen mensen meer mochten staan in stadions in Nederland, konden er minder mensen in het stadion. Van alle staanplaatsen werden zitplaatsen gemaakt. Totaal kunnen er hierdoor nu twaalfduizendvijfhonderd mensen in het stadion. Van een aantal zitplaatsen aan de westkant zijn nu weer staanplaatsen gemaakt, maar daardoor kunnen er niet meer mensen in het stadion. Aan het stadion wordt verder niets meer verbouwd, omdat FC Groningen in 2005 naar een nieuw stadion verhuist.


Stadion Euroborg

Het nieuwe stadion van FC Groningen is: Euroborg. Het heeft 2 ringen met daartussen een omloop. Dat is een soort grote gang, vanwaar je ook op het veld kunt kijken. In het groen-witte stadion passen twintigduizend supporters, veel meer dan in het oude Oosterpark dus. De supporters zitten heel dicht op het veld, net als in Engelse stadions. De hoogte van het stadion is 30 meter en is ontworpen door een architect: Wiel Arets.

In het stadion zijn verschillende groepen supporters: op de “hoofdtribune” zitten bijvoorbeeld sponsoren, achter het ene doel de Z-side (sfeermakers / fanatieke supporters) en achter het andere doel is de familietribune. Voor de gastsupporters (dit zijn de supporters van de tegenpartij) is een apart vak gereserveerd van 1000 personen.

Euroborg is niet alleen een voetbalstadion. Er zijn of komen ook andere sportvelden, winkels,. woonappartementen, bioscopen, een casino, een hotel en zelfs een school in de Euroborg. FC Groningen is dus een onderdeel van Euroborg.


FC Groningen Junior Club

De FC Groningen Junior Club is de leukste van Nederland. Helemaal en speciaal voor kinderen tot twaalf jaar die FC Groningen helemaal te gek vinden. De FC Groningen Junior Club heeft al heel veel leden. In juni 2007 werd het 3000ste lid aangemeld. Tijdens het seizoen worden allerlei superactiviteiten georganiseerd. Daarnaast heeft de Junior Club een eigen clubblad, een website en natuurlijk een eigen mascotte: Groby.

Tijdens het seizoen organiseert de Junior Club allerlei superactiviteiten, hier volgt enkele voorbeelden; speelmiddag in Apekooi, wedstrijdbezoek Nederland – Armenië, Groby VIP Avond, Lampionnendag, Junior Club Voetbal clinic, Paasontbijt met je favoriete speler, Bioscoopbezoek “Ice Age 2”, Uitwisseling Hanzevast Capitals, de Junior Club Fantour, rondleidingen door Euroborg en nog veel meer!

Ook kun je als lid bent je eigen FC Groningen verjaardagsfeestje vieren in Euroborg, is er een eigen website én krijg je een clubblad Coooool! thuisgestuurd.

Voor vragen kun je ook altijd mailen naar: juniorclub@fcgroningen.nl

geschiedenis fc groningen



FC Groningen: een club, een instituut, een gevoel, een traditie. Een vereniging uniek in z'n soort, warm en oprecht gesteund door tienduizenden fanatieke en hondstrouwe supporters en sponsoren. Een bolwerk dat door diepe dalen is gegaan, maar altijd weer opklom naar de hoogste pieken. Altijd in beweging, barstensvol ambitie. Geen wonder dat juist die club, gehuisvest in het trotse bastion aan de Zaagmuldersweg, zich met recht de Trots van het Noorden mag noemen. Dat is FC Groningen.

FC Groningen is opgericht op 16 juni 1971 en komt voort uit het roemruchte GVAV, de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging. Bij de oprichting startte de club in de eredivisie, maar drie jaar later volgde degradatie. Nadat in het eerste seizoen bijna promotie werd bereikt, besloot het bestuur het beleid over een andere boeg te gooien. Er werd gebouwd aan een jong team dat weer voor succes moest zorgen.


Dit had in de beginjaren echter geen succes. Daarin kwam pas verandering toen in 1977 Theo Verlangen het roer overnam. De opgaande lijn werd ingezet en na een aantal succesvolle jaren werd FC Groningen in 1980 kampioen van de eerste divisie.

Successen
Tienduizenden mensen huldigden het team tijdens het feest op de Grote Markt en de club keerde terug op het hoogste plan. In die periode maakten twee voetballers hun debuut, die later de nodige successen zouden vieren: Erwin en Ronald Koeman. Aan de hand van de Koemannetjes, en aanjager Jan van Dijk werd in het seizoen 1982/1983 in een uitpuilend Oosterpark voor het eerst in de Groningse historie Europees voetbal behaald.

Cupkoorts
En dat avontuur werd met dikke letters bijgeschreven in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Stad en Ommeland maakten voor het eerst kennis met de Cupkoorts tijdens de wedstrijden tegen Europese grootmachten als Atletico Madrid en Inter Milaan. In totaal speelde de FC 24 duels in de verschillende Europese bekertoernooien. In het seizoen 1988/1989 werd zelfs de achtste finales bereikt. Een ander hoogtepunt volgde in 1989, toen FC Groningen de finale van de KNVB-beker bereikte, waarin overigens werd verloren van PSV.

Landstitel
In het seizoen 1990/1991 kende FC Groningen wellicht het beste seizoen in de historie. De ploeg was in het eigen Oosterpark onverslaanbaar en ook in uitwedstrijden bleek de formatie van trainer Hans Westerhof een geoliede machine. Een ijzersterk geheel met de spits Milko Djurovski als ongrijpbaar middelpunt.


De FC streed tot vier ronden voor het einde voor het landskampioenschap, totdat blessures en schorsingen roet in het eten gooiden. Desondanks werd een fantastisch seizoen uiteindelijk afgesloten met een derde plaats.

Verval
Daarna kwam langzaam maar zeker het sportieve verval. Een lijn die niet meer bleek te stoppen. En wat iedereen zo vreesde, gebeurde in het seizoen 1997/1998. Na achttien jaar eredivisie degradeerde FC Groningen. De FC was terug bij af, terug naar de kelder van het betaalde voetbal. Eén ding verschilde echter van de situatie in de beginjaren: het publiek. Want ondanks de slechte tijden wist FC Groningen zich gesteund door de massale support van de hondstrouwe fans. Duizenden liefhebbers met een groenwit hart die als één man achter hun Trots bleven staan.

Missie
In het eerste seizoen op het één na hoogste plan, speelde de FC onder leiding van trainer Jan van Dijk lang mee voor het kampioenschap. Desondanks moest het uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats. Promotie zou via de nacompetitie afgedwongen moeten worden. Na een fantastische start volgde op de laatste speeldag de allesbeslissende wedstrijd tegen eredivisionist Sparta. De FC speelde weergaloos en kreeg legio kansen. Maar in een ongekend meelevend Oosterpark en voor het oog van honderdduizenden televisiekijkers trokken de Rotterdammers aan het langste eind. De missie was mislukt. Een jaar later werd het zo gewenste doel dan toch bereikt. Want op 28 mei 2000 was in Emmen de promotie een feit. Een prestatie die door ruim tienduizend mensen op de Grote Markt werd gevierd. Stad en Ommeland kleurde groenwit. Windkracht acht en slagregens deerden niet; FC Groningen was terug op het hoogste niveau. Terug waar het hoorde.

Talent
En dat bleek in het eerste jaar in de Eredivisie, waarin FC Groningen uitstekend presteerde. Het Oosterpark was weer de hel van het Noorden en de FC een geduchte tegenstander. Mede dankzij Arjen Robben, het grote talent uit de eigen jeugdopleiding, bereikte de club uiteindelijk een fraaie veertiende positie. Een seizoen later werd onder leiding van de nieuwe trainer Dwight Lodeweges de stijgende lijn voortgezet. Overigens een jaar waarin opnieuw een groenwit supertalent, Jordi Hoogstrate, zich nadrukkelijk profileerde als nieuwe leider van het Oosterpark. Uiteindelijk werd de competitie afgesloten met een vijftiende plaats.

En daarmee werd opnieuw een pagina toegevoegd aan de rijke historie van FC Groningen. Het vervolg van een club, een instituut, een traditie. Een bolwerk uniek in z'n soort. "Zondags staan we langs de lijn, niemand krijgt het Noorden klein." Dat is FC Groningen!

clublied fc groningen



Clublied: LAAT ONS WEER EENS JUICHEN

Olé olé FC Groningen olé
Olé olé FC Groningen olé

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Groningers van het Hogeland,
Friezen langs de waterkant,
Drenthen van het vlakke land,
reikt elkander nu de hand.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Zondags staan we langs de lijn.
Niemand krijgt het Noorden klein.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Op het einde van ´t seizoen
zijn we dan geen kampioen.
Nou , dat zien we dan wel weer,
want we doen het nog een keer.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

fc groningen selectie



----------------------------------------------------
Brian van Loo Doel 02-04-1975 2006-2008
----------------------------------------------------
Luciano da Silva Doel 16-03-1980 2007-2010
----------------------------------------------------
Bruno Silva Verdediging 29-03-1980 2005-2009
----------------------------------------------------
Gibril Sankoh Verdediging 15-05-1983 2005-2010
----------------------------------------------------
Ondrej Svejdik Verdediging 03-12-1982 2006-2010
----------------------------------------------------
Arnold Kruiswijk Verdediging 02-11-1984 1997-2008
----------------------------------------------------
Fredrik Stenman Verdediging 02-06-1983 2007-2011
----------------------------------------------------
Shkodran Metaj Middenveld 05-02-1988 2007-2009
----------------------------------------------------
Rasmus Lindgren Middenveld 29-11-1984 2005-2010
----------------------------------------------------
Paul Matthijs Middenveld 05-10-1976 1992-2009
----------------------------------------------------
Koen van de Laak Middenveld 03-09-1982 2005-2009
----------------------------------------------------
Martijn Meerdink Middenveld 15-09-1976 2007-2009
----------------------------------------------------
Sander Rozema Middenveld 19-06-1987 2007-2009
----------------------------------------------------
Evgeniy Levchenko Middenveld 02-01-1978 2005-2008
----------------------------------------------------
Mark-Jan Fledderus Middenveld 14-12-1982 2004-2009
----------------------------------------------------
Goran Lovre Middenveld 23-03-1982 2006-2008
----------------------------------------------------
Marcus Berg Aanval 17-08-1986 2007-2011
----------------------------------------------------
Marnix Kolder Aanval 31-01-1981 2007-2010
----------------------------------------------------
Erik Nevland Aanval 10-11-1977 2004-2010
----------------------------------------------------
Stefan Nijland Aanval 10-08-1988 2007-2009
----------------------------------------------------
Tim Matavz Aanval 13-01-1989 2007-2012
----------------------------------------------------

staf fc groningen

Ron Jans Hoofdtrainer/coach 29-09-1958






Raymond Libregts Assistent-trainer 25-12-1964






Erwin van de Looi Trainer Beloften 25-02-1972



Ruud Hesp Keeperstrainer 31-10-1965






René Felen Consultant teamontwikkeling 06-02-1968






Jan Arend Vredeveld Fysiektrainer 02-05-1969






Theo Huizinga Teammanager 11-02-1946